woensdag 10 september 2008

De eerloosheid van het Samenwerkingsverband van Marokkanen

http://www.deadline.nl/UserFiles/Library/Marokkanendrama.jpg


Gisteravond was er in Pauw & Witteman een discussie tussen Job Cohen en een voorman van het Samenwerkingsverband van Marokkanen, Farid Azarkan.

Laatstgenoemde vond het laakbaar dat Marokkanen in verband werden gebracht met bepaalde misstanden. Cohen diende hem van repliek door te vertellen over een bijeenkomst waarbij alle ambulancebroeders aanwezig waren en hij de vraag aan hen stelde of zij dat (bedreiging en intimidaties) vaker meemaakten bij een bepaalde bevolkingsgroep; waarbij iedereen moest knikken. "Wij moeten dat onder ogen zien (..) Erom heen praten is erger." En even later in het gesprek: "Ik constateer dat als feit (..) moet je dat ontkennen?".

Opmerkelijk is dat de Amsterdamse burgemeester erkende dat zijn veranderde toon mede was ingezet door Geert Wilders. Hij verklaarde niet te willen dat het "speelveld door PVV bezet wordt".

Azarkan had zichtbaar moeite met het horen van de feiten, nota bene van Job Cohen, de dominee van de linkse kerk. Dat moet hij net zo ervaren hebben als iemand die van Kim Holland te horen krijgt dat hij ordinair is of door de Tokkies voor asociaal versleten wordt.

Hilarisch waren zijn replieken. Ondergetekende pakte snel pen en papier om ze op te schrijven:


"Risico dat Marokkanen erop worden aangesproken."

"Het gevolg is dat er een stigma wordt opgeplakt."

"Het is een lastig probleem."

"Het beeld ontstaat dat er slechte dingen ontstaan door het Marokkanen zijn."

"Wij gaan met jongeren in gesprek."

"Wij vinden dat hij te ver is gegaan door dat te benoemen."

Wij maken plannen om radicalisering tegen gaan."

"Wij doen projecten met ze."

"Wij praten met Ella Vogelaar."

"Wat voegt het toe als wij dingen benoemen? "

Rudie Deckers, een gast die toevallig aan tafel was, stelde de voorman van het Samenwerkingsverband van Marokkanen de vraag of het een schande is dat je Marokkaan bent, immers hij voelde zich ook niet aangesproken door het wangedrag van andere Nederlanders. Een goede vraag, mijns inziens. En daar zit hem volgens mij het gebrek van enig verinnerlijkte principes van Azarkan en zijn club.

Het is kennelijk geen probleem op je Marokkaan-zijn te worden aangesproken als het in je voordeel werkt.

Kijk maar eens wat er op de website van deze club te vinden is over het werven van kandidaten voor burgemeestersposten:

03/09/2008

BURGEMEESTER worden, iets voor jou?

Een van de beleidsprioriteiten van het kabinet is het bevorderen van diversiteit, onder de politieke ambtsdragers. Ook in het openbaar bestuur moet men een afspiegeling van de samenleving kunnen herkennen. Doelstelling is dat in 2010 minimaal 45% van de politieke functies door vrouwen wordt bezet. Nu is 20% van de burgemeesters een vrouw.

De ondervertegenwoordiging van allochtonen in het burgemeestersambt is nóg schrijnender. Momenteel is er slechts 1 burgemeester van allochtone afkomst.
Dat kan snel veranderen als allochtonen nu wél solliciteren naar het ambt van burgemeester . Het aantal sollicitanten van allochtone afkomst is bedroevend laag. Het kabinet wil wel, maar dan zullen er sollicitanten moeten zijn onder de allochtone kandidaten. Een ieder die ambities heeft wordt nu uitgenodigd om tot actie over te gaan!

Allereerst zijn er sinds 1 juli jl. 6 scouts benoemd die op zoek zijn naar “potentials”. Voor de allochtone groep is de heer Roy Ho Ten Soeng degene die de begeleiding van deze doelgroep op zich neemt. Een ieder die ambities heeft in die richting wordt uitgenodigd zich te melden bij info@smnnet.nl. Het SMN neemt dan contact op met dhr. R. Ho Ten Soeng. Eventueel zal er een voorlichtingsbijeenkomst gehouden worden indien het om een grote groep aanmelders gaat. Uiteraard kunt u ook rechtstreeks contact opnemen met dhr. Ho Ten Soeng.

Om zich te oriënteren over de competenties die bij het ambt horen, kan de site van het departement gebruikt worden: www.bzk.nl.
Wie over de procedure meer wilt weten kan de volgende site bezoeken: www.hoewordikburgemeester.nl.
Informatie over concrete vacatures is te vinden op www.burgemeesters.nl

Het is de bedoeling om een indringend/vertrouwelijk gesprek te hebben met dhr. Ho Ten Soeng, waarna er in het najaar een klasje gevormd zal worden op het departement met de “potentials”. Er zal voor belangstellenden ook de mogelijkheid bestaan om een assessment te doen en/of stage te lopen bij een burgemeester.

Maak een einde aan de ondervertegenwoordiging van allochtonen in het ambt van burgemeester. Meld je aan via genoemde mail! Wie weet word jij de 2e allochtone burgemeester!
Voor vragen kun je terecht via hotensoeng@multiweb.nl of www.hotensoeng.nl.




Het probleem zit hem inderdaad niet in het al dan niet Marokkaan-zijn; wel in algemene eerloosheid. Azarkan en de bedreigers van de ambulancebroeders hebben in dat opzicht meer gemeen dan je in eerste instantie zou vermoeden.


De uitzending kunt u hier bekijken!






4 opmerkingen:

Anoniem zei

Zeer goed artikel. De kern van het probleem in handomdraai en begrijpelijk Nederlands omschreven.

Anoniem zei

Hè verdorie. Nou had ik toch op een heleboel herkenning en bijval gerekend. Ik dacht nog, geheel argeloos, Marietje hoeft zich hier niet mee te bemoeien. Alweer misgegokt.
Cohen doet dapper, too little , too late. Vandaar dat welk samenwerkingsverband dan ook, het gewoonlijke verontwaardigde riedeltje afsteekt. "Waag het niet om ons met de realiteit te confronteren, want dan zijn de multikulti-rapen gaar ".
Cohen waagt het zelfs om het Excuus van Abdalla " niet helemaal voldoende " te vinden.
Weer een kilometer naast de realiteit. Het was zelfs helemaal geen excuus. Het was een formule zonder inhoud, die door amnesie, gerechtvaardigde absolutie wegens gevoelens, en generaal wangedrag jegens marokkanen nogal weinig om het lijf had. Bovendien hadden de professionele hulpverleners maar gewoon moeten weten hoe met zulk geweld om te gaan.

Djeezz, stuur je redders de oorlogszone in, weten ze niet eens dat ze gevaar lopen. Sukkels !

"Laat ons vooral de realiteit ontkennen Azarkan" zal er de komende jaren nog dagwerk aan krijgen.

Er gaapt een afgrond aan realiteitsbeleving bij dat soort apologeten. Dar her en der de oude medestanders wakker beginnen te worden is een zeer onaangename realiteit. De te verwachten reactie is het aanscherpen van de verongelijktheid. Grieven en gruwelen, allemaal door ons veroorzaakt zullen ons binnenkort gepresenteerd worden.
Ik ben er klaar voor.

Jaap zei

Azarkan gaat hier gierend onderuit met z’n ‘benoemen aversie’. Ik kan me namelijk vaag nog een actie van ene Doekle Terpstra herinneren waarbij benoemen tot haarlemmerolie voor de multicultidip werd verheven. Wacht ik zoek het even op…

“Wij willen stimuleren dat mensen problemen in de samenleving benoemen, aanpakken en oplossen, zodat burgers zich met elkaar verbinden”. Was getekend, Terpstra en Sini. Nou vond ik het al verdacht stil op die site en benoemprojecten als: “samen soep koken uit je eigen land” niet werkelijk schokkend, maar nu begrijp ik het.

Benoemen is weer haram. Benoemen is weer not-done. Gelukkig maar, ik heb namelijk negen maanden in de veronderstelling geleefd politiek correct bezig te zijn; vreselijk!

Anoniem zei

Ha, heerlijk die
humor van je Jaap.
Je kunt zonder schuldgevoel alle nonsens van je afschudden.