vrijdag 19 september 2008

De vooringenomendheid van het NOS-Journaal





Lodewijk Nasser 19 september 2008

Bij een demonstratie in Duitsland liet men veel onwelgevallige feiten weg. Toeval?

Het Staatsjournaal opende vrijdagavond, na Pauw & Witteman, met de onlusten in Keulen. Daar zou een demonstratie tegen een bijeenkomst van Islamcritici uit de hand zijn gelopen. Verslaggeefster Margriet Brandsma was in haar verslaggeving nogal vooringenomen, en dan druk ik mij tamelijk voorzichtig uit. Anti-islam-conferentie begonnen in Keulen


Zo werden de ordeverstoorders uitvoerig geïnterviewd, maar krijgen wij geen moment het verhaal te horen van de andere kant, alleen maar verdachtmakingen.


Aan het woord kwam bijvoorbeeld een demonstrant trots vertellen dat hij niks tegen andere culturen had. Wat een kosmopoliet! Als kijker denk je dan: wat een nobel mens is dat toch, zo ruimdenkend. Je krijgt ook een fijn gevoel over jezelf en de wereld. Zo van: verdraagzame mensen, ze bestaan!

Inderdaad, met eerwraak, vrouwenbesnijdenis, doden van afvalligen, slaan van vrouwen, verkrachten van vrouwen binnen het huwelijk, gooien van homo's van de hoogste toren met hun hoofd naar beneden, veelwijverij, miskenning van de gelijkwaardigheid van man en vrouw, ritueel slachten, trouwen met minderjarigen, speciale belasting en tweederangspositie voor Joden en Christenen, doden van critici, hebben van slaven, armoede door stilstand, het verbod op vrije partnerkeuze, het verspreiden van het geloof met het zwaard als goddelijke plicht etc, is inderdaad heel weinig mis.


Wel met mensen die denken die van mening zijn dat onze vrijheid duur bekocht is, in een proces van eeuwen met vallen en opstaan en die dat de moeite waard vinden om het zo te behouden. Dat zijn verderfelijke mensen die bestreden dienen te worden. Desnoods door hen de mond te snoeren. Immers, vrijheid is alleen iets voor gelijkgestemden.


In de reportage zagen wij een Italiaanse politica van Lega Nord, die als gevolg van de onlusten haar boot moest missen, waar de conferentie noodgedwongen moest doorgaan. Ondertussen werd ze door een menigte uitgejouwd, die haar het spreken onmogelijk maakte. "Italiaanse fascisten", schreeuwde een Duitse naar haar toe. Dat is net zoiets als Vader Tokkie iemand voor asociaal uitmaakt.


De politica die enigszins verdwaald rondkeek, waren natuurlijk de beelden die je als journalist hebben moet. Magriet Brandsma kon haar euforie moeilijk onderdrukken. Die zit!


Temeer, er beelden kwamen van Turken en Duitsers die gezamenlijk een menselijke ketting vormden, voor de congresruimte. Je zou bijna verlangen dat zo een bijeenkomst vaker werd gehouden, zoiets verenigd namelijk. Hoofddoekjes en hanenkammen zij aan zij. Was je opa fout in de oorlog? Nou, dan was het nu de kans om in het reine te komen. Velen lieten die kans niet onbenut.

Zie bijvoorbeeld deze oproep op Indymedia.

Voor het luttele bedrag van 10 euro kon je daar met de bus naar afreizen.

Internationaal congres van racisten verhinderen!
Wij zullen noch zo een internationaal racistisch treffen dulden, noch toelaten, dat ‘pro Köln/pro NRW’ in de deelstaatcampagne ongestoord hun racistische propaganda kan verspreiden. Daarom roepen wij er toe op, dit congres te verhinderen!

Alle Menschen werden Brüder! En wederom zagen wij welbespraakte vertegenwoordigers van moskeeën die op eloquente wijze uit kwamen leggen hoe vredevol hun geloof wel niet is en hoe onjuist dat stelletje randdebielen het wel niet had. Zij hadden het zo onjuist dat je hen natuurlijk het spreken onmogelijk moet maken, als soort van bescherming tegen hen zelf.


De verslaggeefster ging nog verder en vertelde daarbij ook dat de bijeengekomen islamcritici banden zou hebben met Neonazi’s. Voor wie dan nog niet overtuigd was, moest toen wel inbinden. Dat argument moet je natuurlijk ook als laatst geven, als uitsmijter. Duitsland + Neonazis. 1+1= 2. (Overigen wil ik zeker niet zeggen dat het onwaar is; het gaat mij om de manier hoe het gebracht wordt).


Maar de zaken liggen iets genuanceerder. FFI volgde de berichten van Duitsland namelijk al langer op de voet. Het Journaal verzweeg dat de teneur in dat land aan het omslaan is, omdat men langzamerhand het idee krijgt een rad voor ogen gedraaid te zijn. Der Spiegel schreef erover:


Duitsland telt op dit moment 163 moskeeën. Met 184 erbij zou het aantal grootschalige gebedshuizen voor moslims dus meer dan verdubbeld worden. De groeiende bezorgdheid onder de autochtone Duitse bevolking geldt ook de statistieken, die voorspellen dat over 20 jaar in alle grote Duitse steden de meerderheid van de bevolking onder de 40 jaar moslim zal zijn.

Daarnaast worden de moskeeën steeds groter en opvallender, en ook steeds meer in de stijl van het Midden Oosten gebouwd. Ook hierdoor voelen de Duitsers zich steeds onzekerder. Sommige vrezen dat de volgende stap zal zijn dat de moskeeën net als in de Islamitische wereld hun gebedsoproepen via luidsprekers over de hele stad mogen laten horen.

Uitspraken van buitenlandse Islamitische politici doen hierbij geen goed. Premier Erdogan van Turkijke verklaarde in 1997 dat de bouw van moskeeën in Europa onderdeel vormt van de strategie van langzame Islamisering van het westen. ‘De minaretten zijn onze lansen, de koepels onze helmen, de gelovigen ons leger.’

De namen van sommige nieuw gebouwde moskeeën zijn ook niet bepaald in harmonie met de zogenaamd geruststellende ‘islam is vrede’ slogan. Sommige moskeeën krijgen de namen van Islamitische krijgsheren, zoals Fatih Sultan Mehmet, veroveraar van Constantinopel. ‘Dat vormt onmiskenbaar een onderdeel van hun agenda,’ aldus religie-wetenschapper Ursula Spuler-Stegemann van de universiteit van Marburg. ‘De moslims willen niet alleen hun aanwezigheid kenbaar maken, maar deze ook versterken en uitbreiden.’

(..)Steeds meer Duitsers raken achterdochtig over de ware motieven van de moslims in Duitsland, aangezien deze steeds vaker moskeeën willen bouwen in gebieden waar nauwelijks moslims wonen, of grote gebouwen willen neerzetten voor een slechts kleine Islamitische gemeenschap

(..)Daarnaast lachen de moslims de authoriteiten gewoon uit door bijvoorbeeld bouwvoorschriften aan hun laars te lappen. Bij een moskee in Berlijn werden 37 meter hoge minaretten gebouwd, terwijl 28 meter was toegestaan. Ook de koepel was 4 meter hoger dan de bouwvergunning. Hoewel de moslimgemeenschap een boete kreeg, mocht het gebouw toch blijven staan.

Maar in plaats van een spijtbetuiging was de arrogante reactie van de Turkse moslimgemeenschap dat de illegale minaretten best nóg wat groter gemogen hadden. Er werd zelfs geklaagd dat de moskeeën in Turkije stuk voor stuk groter zijn dan in Duitsland.

Gevolg was wel dat de bouw van een nieuw, gigantisch groot Islamitisch complex in Neukölln geblokkeerd werd. De moslims wilden dit gebouw 40% groter maken dan toegestaan.

Opinie-onderzoeken wijzen uit dat de meerderheid van de bevolking in de grootste Duitse steden welliswaar vind dat moslims het recht mogen hebben om gebedsruimtes te hebben, maar dat dit in geen geval mega-moskeeën mogen zijn, vooral niet als deze een dominante plek in een stad innemen.

De Turks-Islamitische Ahmadiyya organisatie zorgt met haar anti-Joodse, anti-vrouwen en anti-homoseksuele uitspraken voor steeds meer irritatie. In 2007 werd op de website van Ahamdiyya beweert dat homoseksualiteit te maken had met het consumeren van varkensvlees.


Ook viel er geen onvertogen woord over bedreigingen en intimidaties. Zo werd onlangs een bejaard raadslid door een viertal jongeren het ziekenhuis in geslagen. Van commentaar (cursief) voorzien door blogger Mahaligham.

http://www.ksta.de/html/artikel/1218660415702.shtml


Attacke gegen Pro-Köln-Mann
Ein Jugendlicher hat dem 67-jährigen Ratsmitglied der rechtsextremen Partei „Pro Köln“, Hans-Martin Breninek, am Freitag auf der Schildergasse einen Faustschlag versetzt. Breninek hatte Faltblätter verteilt, als gegen 15 Uhr mehrere Jugendliche einen Sonnenschirm des Infostandes umstießen und den Rentner schlugen. Drei nach Polizeiangaben türkisch aussehende Angreifer flüchteten, ein Deutscher aus der Gruppe wurde festgenommen.


Let op de term ‘Jugendlicher’ wat de code is voor “Südländer” wat weer een verzamelwoord is voor iedereen die uit Allahstan komt.
Ook de dader beschrijving is politiek correct: het zijn geen Turken, nee het zijn mensen die door anderen beschreven worden als hebbende een Turks uiterlijk.


Ook een ander politicus werd het ziekenhuis ingeslagen bij het uitdelen van folders.
http://www.pro-koeln.org/artikel08/300808_lev.htm




Het is Jörg Uckermann die samen met Martin Schöppe de ziekenwagen in kon. Jörg is een ex-CDU politiecus. Hij is van zijn geloof afgevallen en daar maken Christenen je niet dood voor. maar wat extreme linksen doen is iets anders. Daar waren er opeens een stuk of 12 van en die begonnen fysiek te argumenteren. De bekende socialistische gebalde vuisten werden gebruikt. Gelukkig reageerde het publiek direct wat de aanval stopte voordat de slachtoffers op de grond lagen (en dood getrapt konden worden) en de politie ging de daders achtervolgen. Zodra de video van de overval er is, zal ik het hier melden.


De demonisering van de Pro-bewegingen lijkt aardig te slagen in Duitsland.
Er was nog een politicus aanwezig tijdens de aanval: Klaus Hupperth van de CDU (=fraktievoorzitter in Leverkusen). En wat was zijn commentaar als Christenpoliticus?
“Mir ist völlig egal, was mit Euch geschieht. Ihr seid selbst schuld!”
Vrij vertaald: kan me geen reet schelen, eigen schuld, dikke bult.
Hier is een foto van hem. Ik verwachtte een barbaars uiterlijk maar hij ziet er heel beschaafd uit.



Ik heb gesnuffeld in de verslagen van de Köln Statsraad van 28/8/8
http://www.stadt-koeln.de/ratderstadt/protokolle/index.html
http://www.stadt-koeln.de/imperia/md/content/pdfdateien/pdf134/tagesordnungrat/2008/9.pdf
Punt 2.1.9: Antrag der Fraktion pro Köln betreffend "Gegen Gewalt als Mittel politi-scher Auseinandersetzungen" AN/1592/2008
Het voorstel werd afgewezen door CDU, SPD en Groenen. Reden: het voorstel zou tot gevolg kunnen hebben dat de partijen zich vast leggen op het veroordelen van geweld tegen Pro-Köln als dat plaats vind, en dat kan echt niet; ze hebben het recht om hun opties open te houden.

Ook rept het journaal geen woord dat de demonstranten de hulp kregen van de autoriteiten.

De Groot-Burgemeester Fritz Schramma heeft alle Gutmenschen opgeroepen om tegen het nazi-geweld te weer te stellen.
Verzekerd van rugdekking in hogere kringen, kunnen de 'echte' linksen zich weer stevig manifesteren. De drukpers loopt op volle toeren en hoogglans drukwerk valt bij de burgers in de brievenbus. Elke actiegroep heeft kennelijk subsidie weten te regelen vanwege een 'voorlichtingstaak'.
Hier is zo'n stukje leesvoer (pdf) van de antifa
http://aalev.antifa.net/downloads/naziaufmaersche_verhindern_2008.pdf


"Naziaufmarche verhindern"
Het is meer een instructie handleiding voor activisten: "Wat moet je doen als je gearresteerd wordt? Hoe maak je een blokkade?..." dan een oproep aan brave burgers om vreedzaam te tegendemonstreren.

Kortom, het Journaal lapte weer eens alle journalistieke regels aan zijn laars door geen hoor en wederhoor toe te passen, het gaf ons eenzijdig beeld van de werkelijkheid door relevante gebeurtenissen er niet bij te vertellen en stelde zich alles behalve lijdelijk op, in zowel beeld, commentaar als geluid.

Geelf mij SVP de feiten, zo volledig mogelijk. Oordelen doe ik zelf wel. Dat zeg ik tegen mijn medescribenten met hun bombastisch taalgebruik " VARA steunt fascisten" maar van een instituut dat zijn bestaansrecht ontleend aan het objectief brengen van nieuws des te meer.

De publieke omroep is immers ook van mij.

Lodewijk Nasser



9 opmerkingen:

Anoniem zei

Uw slotconclusie inzake de linkse terreur, is volledig onjuist. Zo te eindigen, da's wel jammer hoor.

Het journaal is helemaal niet van u, het is voor u !

Anoniem zei

Meine holländische "Wohnwagen". Informiert euch vorher, welche Islamische Gemeinde, von wo herkommt, bevor ihr so einen Müll hinschreibt.

Schöne Grüße aus dem sonnigen DEUTSCHLAND

Anoniem zei

Al jarenlang krommen mijn tenen zich in een soort kramp als ik naar het journaal kijk. Halve waarheden, sterk eenzijdig gekleurde berichtgeving en non-items, dit alles gedrenkt in een toon en simpelheid waar een twaalfjarige zich al voor zou schamen. Als je dan ziet hoeveel geld er uitgegeven wordt om dat Jip en Jannekecircus te laten draaien dan heb ik helemaal al gegeten en gedronken. Dit zogenaamd politiek correcte staatsorgaan heeft al 20 jaar geen reden van bestaan meer, maar dient nog uitsluitend om de mensen in slaap te sussen en te misleiden. Weg met dat zielige excuus van een nieuwsprogramma.

Anoniem zei

Typisch geval van selectieve verontwaardiging. In het journaal werd expliciet gemeld dat de organisatoren niet met de pers konden spreken. Dus om hier nu weer een pagina aan te wijden ...

Anoniem zei

Tja onder de dictatuur van de linkse politieke correctheid mag de waarheid niet meer gezegd worden want dat kan kwetsend of discriminerend of zelfs rascistisch zijn, hoe het uiten van naakte feiten rascistisch kan zijn is mij een raadsel maar om zulke gevoeligheden te vermijden steekt men maar liever de kop in het zand.Geen beter uur dan censuur.

Michiel zei

Goed stuk Lodewijk

Lodewijk Nasser zei

@ Wijze,

Haha, het Journaal oogt inderdaad nogal bevoogdend.

@Anoniem
Ich spreche keine Deutsch.

@D. G. Neree
Daarom is het belangrijk om dat aan te kaarten met concrete voorbeelden. Nu kunnen zij er nog mee wegkomen.

@Annie de Rooij
Dan zou het juist des te meer een reden moeten zijn om de andere kant te belichten.

@Anoniem 4.
Dat is de discrepantie tussen Wens en werkelijkheid, waar ideologisch gemotiveerde mensen moeilijk mee kunnen omgaan. Dat zou immers hun hele wereldbeeld op de schop moeten.

@Michiel,

Bedankt! Zelfde Michiel als Tokkie Tok?

Anoniem zei

Geelf mij SVP de feiten, zo volledig mogelijk. Oordelen doe ik zelf wel

Journalistiek werkt zo niet en dat komt door de illusie van de objectiviteit. Een 'objectieve' journalist bestaat niet, een 'objectieve' journalist is een journalist die zijn mening geeft over een onderwerp. Vaak is dat de mening van een leek die geen enkel verstand van zaken heeft.

Uiteraard is het beter om gewoon de feite te presenteren, of iedere kant van het verhaal, en de kijker zelf te laten beoordelen. Maar journalisten zijn ook mensen, ze zijn daar helemaal niet in geintereseerd.

Door objectiviteit na te streven, door afzijdig te staan, reduceert een journalist zich tot het geven van zijn eigen onbenullige mening. Zou zo'n journalist subjectief zijn, zou hij in de huid kruipen van zijn onderwerp, dan kan hij zich indenken in de ander en ons verklaren wat mensen beweegt. Nu krijgen we enkel te horen wat journalisten over een bepaald onderwerp denken, en aangezien ze vaak niet weten waar ze over praten, is die mening niet interessant. Helaas denkt de journalistiek een opvoedkundige functie te hebben en wil het daarom mensen in bescherming nemen tegen slechte informatie. Meestal is dat informatie waardoor men verkeerde conclusies zou kunnen trekken. Vreemd genoeg zijn dat altijd conclusies aan de rechterkant van het politieke spectrum.

Lodewijk Nasser zei

@ Daniel, het is een streven.

Men moet beide partijen aan het woord laten en zelf zo feitelijk, of beter gezegd beschouwend, mogelijk blijven.

Ik heb niks tegen opines an sich, maar dan moet het wel als zodanig herkenbaar zijn.

Maar ben het in grote mate met je eens. Het Journaal zegt: wij bepalen wat goed voor u is.

Een houding die mij tegen de borst stuit.